Gümrük Müşavirliği Mesleği amacıyla ilk nizamname, 1909 tarihli Gümrük Komisyoncuları Talimatnamesi olarak bilinmektedir. Gümrük Müşavirliği, ülkemizde 1909 yılından 1999 senesine kadar Gümrük Komisyonculuğu adı altında varlığını yasalar ile devam ettiren kariyer bir meslek olmuştur. Geniş mevzuat bilgilerini sınavlar ve mesleki birikimle ispatlayan Gümrük Komisyoncuları, 27.10.1999 tarihinde kabul edilen ve 05.02.2000 tarihinde yürürlüğe giren 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Müşavirliği unvanı altında varlığını devam ettirmektedirler.
Gümrük Müşavirleri dış ticaret prosedürlerinde bilgisine başvurulan, uzmanlıkları ile gümrük hizmetlerinin niteliğini yükselten, dış ticaret mükelleflerinin gümrük yönetimi ile olan ilişkilerinde köprü olma vazifesini üstlenen, dürüstlüğü ve güveni hakim kılan, mesleki disiplin ve saygınlığa ehemmiyet veren meslek mensupları olarak etkinlik göstermektedirler.
Gümrük müşavirlerince kurulan ve gümrük müşavir yardımcılarının da ortak olabildiği tüzel şahıslikler gümrük müşavirliği firmalarını oluşturmaktadır. Tüzel şahıslik ortağı olan gümrük müşavirleri gerçek şahıs olarak mesleki etkinlikte bulunamazlar. Gümrük müşavir ve müşavir yardımcıları dışındaki şahısler, gümrük müşavirliği yapacak olan tüzel şahıslara ortak olamazlar. Gümrük Müşavirliği firmaları dış ticarete husus edilen eşyaların, gümrükçe onaylanmış bir prosedür ya da kullanıma tabi tutulmasına dair etkinlikleri dolaylı temsil yolu ile takip eder ve sonuçlandırırlar. Gümrük Müşavirleri Bakanlıkça kendilerine verdiği ‘’Gümrük Müşavirliği İzin Belgesi’’ ile mesleklerini icra ederler.
Gümrük Müşavirleri ülkemiz dış ticaretinin en mühim sigortasıdır. Kamu yararına çalışan ve gümrük prosedürleri süreçlerini hızlandırarak kamunun iş yükünü hafifleten meslek mensuplarıdır. Yoğun ve süratli değişim gösteren gümrük ve dış ticaret mevzuatının doğru, kusursuz ve etkin uygulanması ile tahsil edilmesi gereken vergilerin doğru ve kusursuz şekilde hazineye aktarımını sağlar. Gümrük Müşavirleri yüzlerce yasa ve uluslararası sözleşmelerin yanı sıra çoğu yönetmelik, genelge, tebliğ ve sair mevzuatın doğru yorumlanması ile gümrük ve dış ticaret mevzuatının doğru uygulanmasını sağlar.
Sipariş adımında ön inceleme, gümrük tanıma istatistik pozisyonu tespiti, maliyet analizi ve ithalinde alınması gereken uygunluk yazısı ve izinlerin doğru tespitinin ve gerekliliklerinin yanı sıra eşya ile belgelerin mevzuat yönünden eşleştirilmesi ve uygunluğunun denetimini de gerçekleştiren gümrük müşavirleri mümkün idari ve adli hususlar ile alakalı itiraz süreçlerinin takibini de yaparak belirli aşamalarda mesleki hususlarda danışmanlık vermektedirler. Gümrük Müşavirleri mesleki bilgi ve deneyimleri ile gümrük prosedürlerinde problemsiz prosedür tesis edilmesini yerine getirirken, deneyimleri ile iş süreçlerini kısaltarak vakit kaybının yanı sıra ardiye, demuraj ve aynısı mali yüklerde de tasarruf sağlarlar.
Özetle; Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı tanıma, değer ve menşe gibi çoğu teknik hususyu ve dijital programları içerdiğinden yanlış bir prosedür yapılarak, idari para cezaları ve adli cezalar ile karşı karşıya kalınmaması adına bu hususlarda kariyer meslek sahibi gümrük müşavirlerinden hizmet alınması gerektiğince ehemmiyet arz etmektedir.
7 Aralık 2023 tarihinde yayınlandı, 340 kez okundu